Terapia cu namol sapropelic de Techirghiol este indicată sub diferite forme de cură externă: împachetări cu nămol, băi cu nămol, masaj cu nămol, aplicate locoregional sau general la o temperatură de 37-40 de grade Celsius, în funcție de afecțiunile pacientului și de prescripția medicală. Terapia cu nămol are efecte benefice asupra tegumentului, mecanismelor de termoreglare a sistemului cardiovascular și endocrinometabolic.

Despre nămolul din Techirghiol se cunoaște de mai bine de 200 de ani că are proprietăți unice în lume, iar utilizarea lui ca factor terapeutic are un efect cunoscut de mii de ani, nămoloterapia fiind unul dintre cele mai vechi tratamente folosite încă din Egiptul antic.

Nămolul sapropelic, negru, unsuros, sărat, care în contact cu aerul devine cenușiu, provenit de pe fundul Techirghiolului este recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice în întreaga lume. În anul 1924, acesta a primit medalia de aur la Expozitia Universală de la Paris. El conține 41% săruri anorganice, 39% substanțe organice și 20% apă.

Nămolul de Techirghiol este un produs 100% natural, fără aditivi, provenind dintr-o zonă curată, ecologică, din apropierea Mării Negre și are o mineralizare cantitativă si calitativă care îl clasifică în fruntea nămolurilor sapropelice din lume (mineralizare totală: 292,3 g%0; Cl: 28,53 g%0; Na+K- : 18,43 g%0; Ca: 27,48 g%0; silice: 140,37 g%0; H2S : 0,7000 g%0; Br: 0,0291 g%0).

Cu o consistență păstoasă, bogat în coloizi minerali și organici, cu o mare capacitate hidro si termopexică, este unul dintre cele cinci elemente ale naturii care are un puternic impact asupra corpului uman. Același sol conține o cantitate de substanțe biologic active care ajută la întărirea sistemului imunitar și stimulează în egală măsură activitatea sistemului endocrin, fiind totodată și un inamic redutabil al celulitei.

Proprietățile nămolului/ apei de Techirghiol pot fi folosite atât în tratamente de înfrumusețare, cât și în cazul unor afecțiuni precum:

  • afecțiunile ginecologice cronice (sterilitate, anexite, metroanexite cronice);
  • afecțiunile survenite în urma unui traumatism (sechele osoase, musculo-articulare);
  • afecțiunile reumatice;
  • afecțiunile neurologice periferice cronice.

Clinica Vraja Mării in City din Constanța valorifica din plin beneficiile nămolului de Techirghiol prin terapiile puse la dispozitia pacientilor sai.